This is an example of a HTML caption with a link.

Etna

De Etna is de grootste nog werkende vulkaan van Europa en bepalend voor het Siciliaanse landschap. Parco dell’ Etna is beschermd natuurgebied met een oppervlakte van 58.000 hectare. De vulkanische afzettingen in het laagland rond de Etna maken de grond daar zeer vruchtbaar. Onder de 1000 meter groeien amandelen, olijven, druiven, citrusvruchten en allerlei groenten.

Een van de meest geliefde tochten is die van Zaffarana naar de Valle del Bove, de spectaculaire kloof die door de uitbarsting van 1992 is gevormd. De wandeltocht naar de grote kraters op de top is een must voor iedere vakantieganger!

Gasten van Tenuta Madonnina adviseren wij de Etna Noord route te nemen. In drie kwartier rijdt u door de prachtige pijnboombossen naar Piano Provenzana. Hier aangekomen kunt u een excursie met speciale jeepbusjes naar boven maken. Hoe hoog de excursie gaat, is afhankelijk van de gesteldheid van ’Mongibello Etnea’ (zoals de Etna in lokaal dialect heet). De excursie is mogelijk in de periode 1 mei tot 1 oktober. Voor meer informatie over de laatste grote uitbasting van 2002 bekijk de gevolgen en huidige situratie op dit filmpje.

Circumetnea

De treinen van de Ferrovia Circumetnea banen zich een weg omhoog op de hellingen van de Etna. Passagiers zien afwisselend kale stukken zwarte lava en weelderige vegetatie. De trein vertrekt vanaf station Catania-Borgo en is prima te bereiken met de metro die vertrekt vanaf Catania CS. Vier keer per dag wordt het rondje rond de Etna gereden naar Riposto het eindstation. Dit alles met een snelheid van ongeveer dertig kilometer per uur, zodat de historische trein het ruim honderd kilometer tellende traject in bijna vier uur aflegt. Het schitterende uitzicht op de terrasvormige wijngaarden, de amandel- en hazelnootboomgaarden en natuurlijk op de vulkaan zelf zijn zeer de moeite waard. Een kaartje kost ongeveer € 10,-. 
Voor meer informatie: www.circumetnea.it

Etnadorpen: Linguaglossa, Randazzo en Bronte

Linguaglossa is het grootste dorp op de Noord-Oostelijke helling van de Etna en het beginpunt van tal van excursies naar de krater en de skipistes. De naam is ontleend aan een 17de-eeuwse lavastroom die Lingua Glossa (tong) werd genoemd. De straten zijn geplaveid met lava en de huizen hebben smeedijzeren balkonnetjes en prachtige muurschilderingen. 


Randazzo is 765 meter boven zeeniveau en in lavasteen gebouwd. Deze stad ligt het dichtst bij de kraters van de Etna, maar is nog nooit getroffen door een lavastroom. Wilt u uit eten? Wij adviseren Ristorante San Giorgio in Randazzo waar oma aan het fornuis staat en de meest heerlijke Siciliaanse streekgerechten en specialiteiten op tafel tovert!


De plaats Bronte, gelegen op een terrashelling van lavasteen werd gesticht door Karel Vijf, die de bevolking in de streek rond Randazzo wilde concentreren. Bronte is vooral bekend vanwege de pistachenoten. In oktober zijn hier de bekende oogst- en pistachefeesten.

FacebookTwitterLinkedInE-mail