This is an example of a HTML caption with a link.

Etna

De Etna is de grootste nog werkende vulkaan van Europa en bepalend voor het Siciliaanse landschap. Parco dell’ Etna is beschermd natuurgebied met een oppervlakte van 58.000 hectare. De vulkanische afzettingen in het laagland rond de Etna maken de grond daar zeer vruchtbaar. Onder de 1000 meter groeien amandelen, olijven, druiven, citrusvruchten en allerlei groenten.

Jeeptour vanaf Tenuta Madonnina
Deze zeer populaire tocht is geschikt voor onze gasten van alle leeftijden. Alfio en Francesco, onze lokale gidsen, komen u met de grote Landrover Jeep ophalen bij de receptie van Tenuta Madonnina om een prachtige rit te maken naar Piano Provenzana. Via slingerweggetjes gaat het omhoog naar Rifugio Ragabo, waar een vulkanische grot bezocht wordt. Via de ’road to nowhere’ en na het zien van diverse schaapskuddes gaat het richting Etna Nord (1.800 meter).

Hier starten in de winter de kabelbaan en sleepliften voor het skieën en in de zomer is dit het eindpunt waar de gewone auto’s kunnen komen. De gidsen gaan vanaf hier met de gasten te voet omhoog naar diverse kraters uit het jaar 2002. Dit was de laatste grote uitbarsting aan de noordkant waarbij diverse hotels en sleepliften en andere faciliteiten verwoest zijn. De enthousiaste uitleg en onvermoeibare liefde voor de Etna van deze gidsen zijn een zeer waardevolle toevoeging aan dit Etna-bezoek.

Wanneer gasten van Tenuta Madonnina zelf de Etna  aan de noordzijde willen bezoeken kan dit via de route van drie kwartier van Linguaglossa via Mareneve en de prachtige pijnboombossen naar Piano Provenzana. Hier aangekomen kunt u een excursie met STAR bussen naar boven maken. Hoe hoog de excursie gaat, is afhankelijk van de gesteldheid van ’Mongibello Etnea’ (zoals de Etna in lokaal dialect heet). De excursie is mogelijk in de periode 1 mei tot 1 oktober. Voor meer informatie over de laatste grote uitbasting van 2002 bekijk de gevolgen en huidige situratie op dit filmpje.

Een andere geliefde tocht is die van Zaffarana naar de Valle del Bove, de spectaculaire kloof die door de uitbarsting van 1992 is gevormd. De wandeltocht naar de grote kraters op de top is een must voor iedere vakantieganger!

Circumetnea

De treinen van de Ferrovia Circumetnea banen zich een weg omhoog op de hellingen van de Etna. Passagiers zien afwisselend kale stukken zwarte lava en weelderige vegetatie. De trein vertrekt vanaf station Catania-Borgo en is prima te bereiken met de metro die vertrekt vanaf Catania CS. Vier keer per dag wordt het rondje rond de Etna gereden naar Riposto het eindstation. Dit alles met een snelheid van ongeveer dertig kilometer per uur, zodat de historische trein het ruim honderd kilometer tellende traject in bijna vier uur aflegt. Het schitterende uitzicht op de terrasvormige wijngaarden, de amandel- en hazelnootboomgaarden en natuurlijk op de vulkaan zelf zijn zeer de moeite waard. Een kaartje kost ongeveer € 10,-. 
Voor meer informatie: www.circumetnea.it

Etnadorpen: Linguaglossa, Randazzo en Bronte

Linguaglossa is het grootste dorp op de Noord-Oostelijke helling van de Etna en het beginpunt van tal van excursies naar de krater en de skipistes. De naam is ontleend aan een 17de-eeuwse lavastroom die Lingua Glossa (tong) werd genoemd. De straten zijn geplaveid met lava en de huizen hebben smeedijzeren balkonnetjes en prachtige muurschilderingen. 


Randazzo is 765 meter boven zeeniveau en in lavasteen gebouwd. Deze stad ligt het dichtst bij de kraters van de Etna, maar is nog nooit getroffen door een lavastroom. Wilt u uit eten? Wij adviseren Ristorante San Giorgio in Randazzo waar oma aan het fornuis staat en de meest heerlijke Siciliaanse streekgerechten en specialiteiten op tafel tovert!


De plaats Bronte, gelegen op een terrashelling van lavasteen werd gesticht door Karel Vijf, die de bevolking in de streek rond Randazzo wilde concentreren. Bronte is vooral bekend vanwege de pistachenoten. In oktober zijn hier de bekende oogst- en pistachefeesten.

FacebookTwitterLinkedInE-mail